Marnowanie żywności-kampania

Category: odmienne
27 lipca, 2020

Z wyliczeń Eurostatu wyplywa, że na terytorium polski rocznie marnuje się dziewiec milionów ton żywności obok blisko dwóch milionach osób żyjących w skrajnym ubóstwie.
Polskie prawo nie zaakceptowac sprzyja przekazywaniu jedzenia dzieki cele społeczne – podkreśla prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.
Obecnie dystrybutorowi bardziej opłaca się wyrzucić żywność badz ją utylizować zamiast przekazać ja gwoli potrzebujących. Dzięki zmianie uprawnienia byliby te banki, podobnie jak fabrykanci zwolnieni z płacenia podatku VAT od darowizny żywnościowej. Dystrybutor wedlug zmianie uprawnienia miałby wybór czy wyrzucić czy tez przekazać żywność dla struktury charytatywnych – wyjaśnia Producentów Borowski.
Akcję honorowym patronatem objął minister rolnictwa Marek Sawicki. Według faceta, w całej Europie, jesliby ograniczyć ilość marnowanego spozywania, to udałoby się rozwiązać problem osób niedożywionych. W Europie marnuje sie 89 milionów ton żywności rocznie, natomiast 79 milionów Europejczyków jest niedożywionych. Łatwo policzyć, że na poszczególnego niedożywionego przypada 4 kg dziennie – zauważa minister Sawicki.
Zmiana przepisów pozwoliłaby hipermarketom, sieciom sklepów oraz detalicznym sprzedawcom na przekazywanie żywności potrzebującym wyjawszy ponoszenia kosztów. Dzięki wstecz pomoc otrzymałoby znacznie więcej osób potrzebujących – podkreśla prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Według szacunków struktury, gdyby wylacznie udało się ograniczyć marnowanie żywności wśród dystrybutorów to organizacje pozarządowe pozyskałyby około 300 tysiecy ton produktów spożywczych. Obecnie Banki Żywności rozdysponowują 68 tysiecy ton żywności na rzecz miliona osób w Polsce a mianowicie podkreśla Producentów Borowski.
Obecnie lokalne prawo pozwala tylko producentom na przenoszenie żywności organizacjom społecznym bez konieczności płacenia podatku VAT.
19 stycznia tegoz roku Parlament Europejski przyjął rezolucję, po której wzywa wszystkie kraje członkowskie Ue do zastrzezenia marnowania żywności. Jest w niej mowa miedzy pozostalymi o konieczności zmian przepisów prawa, które ułatwiałoby redystrybucję żywności.
Federacja Naszych Banków Żywności od lat przewodzi akcję „Nie marnuj jedzenia”, która posiada ograniczyć skalę zjawiska którym jest marnowanie jedzenia zarówno wśród producentów jak i konsumentów.

IAR