Stres oksydacyjny – czym jest i jaką dietę stosować?

Prowadzisz szybki tryb życia, nie masz chwili na odpoczynek i często się stresujesz? Jeśli nie uprawiasz sportu i źle się odżywiasz, jesteś wystawiona na stres oksydacyjny. Sprawdź, czym się charakteryzuje i jakie są jego skutki.

Czym jest stres oksydacyjny?

Stres oksydacyjny rodzi się w skutek zaburzenia równowagi w organizmie, kiedy wolne rodniki zdobywają znaczną przewagę nad likwidującymi je antyoksydantami. Procesy metaboliczne zachodzące w ludzkim organizmie powodują powstawanie wolnych rodników, to znaczy cząsteczek posiadających wolny elektron.

Stres oksydacyjny może wywołać takie choroby jak: miażdżyca, przewlekła obturacyjna choroba płuc, cukrzyca, choroby serca, stany zapalne, choroby neurodegeneracyjne (Parkinson, Alzheimer), reumatoidalne zapalenie stawów.

Przyczyny i objawy

Dynamiczny styl życia, duże spożycie przetworzonej żywności, zabrudzenie środowiska i duża dawka stresu to najszybsza droga do stworzenia stresu oksydacyjnego. Początki są bardzo błahe i objawiają się najczęściej bólem głowy, kłopotami z trawieniem, zaparciami, kłopotami tkanki skórnej jak również bólami mięśniowymi i stawowymi. Organizm przesyła sygnał, że coś jest nie tak. Weź go na poważnie, bo być może jest to zaczątek stresu oksydacyjnego. Następnym stadium jest spadek składników odżywczych we krwi. Następstwem stresu oksydacyjnego jest tworzenie się stanów zapalnych. O jego obecności w organizmie mogą świadczyć także: duży poziom cholesterolu LDL we krwi czy szybkie starzenie się skóry.

Dieta

Klucz do sukcesu. O ile będziesz odżywiać się w dobry sposób, jesteś w stanie uniknąć skutków które powoduje stres oksydacyjny. Prawidłowo ułożona dieta powinna poprawiać odporność organizmu a także mieć w sobie antyoksydanty. Racjonalne odżywianie nie tylko polepsza stan zdrowia, ale również samopoczucie. Można też zastosować aktywność fizyczną, dzięki której zwiększa się ilość hormonów szczęścia.

Produkty obfite w antyoksydanty

Warzywa: brokuły, marchew, pomidory, zielona papryka, szpinak, pietruszka, szparagi, buraki, kapusta, brukselka, karczochy, ogórki, dynia, cebula, czerwona papryka, czosnek, groszek, fasola, soja
Owoce: jeżyny, jagody, truskawki, maliny, porzeczki, kiwi, ananas, śliwki, morele, jabłka, mango, brzoskwinie, winogrona, czereśnie, pomarańcze, grejpfrut, arbuzy, cytryna, gruszki
Pełne ziarna: owies, otręby, jęczmień, kukurydza
Przyprawy: goździki, oregano, kurkuma, cynamon, kmin rzymski, kardamon, bazylia, nasiona gorczycy, kolendra, tymianek
Orzechy: włoskie, ziemne, laskowe, migdały, pistacje
Inne: ryby i owoce morza, siemię lniane, nasiona słonecznika

Wystrzegaj się:

– niezdrowej przetworzonej żywności
– smażonych, przypalonych potraw (podczas smażenia powstają destrukcyjne dla zdrowia związki aminowe, obecne również w produktach przypalonych)
– alkoholu a także papierosów
– dużej porcji cukru
– nieczystego środowiska
– nerwów

Dodaj komentarz