1. Chleb bezglutenowy Energy – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Energy

W naszych czasach dieta bezglutenowa nie przeraża już tak jak dawniej. Na rynku możemy znaleźć wiele smacznych produktów bezglutenowych. Zamiast z zazdrością patrzeć jak koleżanka zajada się pysznościami, wystarczy znaleźć odpowiednik bezglutenowy. To nie jest już trudne, tym bardziej, że oprócz zdrowotnych przeciwwskazań co do zażywania glutenu, coraz więcej się słyszy o modzie na dietę bezglutenową, stosowanej jako dietę odchudzającą.

Będąc na diecie bezglutenowej nie musimy już odrzucać pieczywa. Co więcej, możemy wybierać spośród smaków i rodzajów mieszanek do wypieku chleba bezglutenowego. Wystarczy uważnie czytać etykiety, na których są wyraźnie opisane składniki a także wartość energetyczna produktu.

Ostatnio znalazłam mieszankę do wypieku chleba Energy, wolną od barwników, aromatów i konserwantów. Chleb Energy na bazie mąki z nasion chia to źródło dobrych protein i błonnika. Osoby chore na celiakę, a także z nadwrażliwością na gluten mogą bez obaw stosować to pieczywo, delektując się jego smakiem.

Chleb bezglutenowy Energy nie zawiera zbóż zawierających gluten (pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu i kamutu), jajek, ryb, mleka, orzechów, selera, musztardy, skorupiaków oraz produktów ich pochodzenia.

Skład chleba bezglutenowego Energy:

Chleb bezglutenowy Energy1· skrobia kukurydziana
2· skrobia ziemninaczana
3· skrobia modyfikowana z tapioki
4· mąka z nasion chia
5· dekstroza
6· sól
7· lecytyna słonecznikowa (emulgator)
8· guma guar (zagęszczacz)
9· mielony kminek
10· kwas askorbinowy (polepszacz)
11· kwas cytrynowy (regulator kwasowości)

Sposób przygotowania chleba Energy:

Mieszanka chleba Energy dostępna jest w 500 g opakowaniach. Przed otwarciem torebki należy wstrząsnąć nią, celem wymieszania zawartości. Następnie wysypujemy mieszankę do żaroodpornego naczynia, dodajemy 5 g suchych drożdży i dobrze mieszamy. Do mieszanki dolewamy 340 ml letniej wody, mieszamy ok. 10 minut używając rąk, lub miksera na wolnych obrotach, aż do powstania gładkiej masy. Całość wstawiamy do nagrzanego do 35 – 40 stopni piekarnika i pozwalamy masie rosnąć przez 20 minut. Po upływie tego czasu delikatnie mieszamy masę, formujemy bułeczki, lub wlewamy ją do formy na chleb. Odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy rosnąć przez 60 minut. Pieczemy godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Upieczenie chleba we własnym domu, jak widzisz nie stanowi żadnego problemu. Pamiętaj, że żeby pieczywo zachowało dłużej świeży smak, należy je zawijać po wystudzeniu w folię, lub przechowywać w lnianym woreczku.

Chleb Energy opinie:

„U koleżanki na imprezie poczęstowałam się chlebem, który upiekła dla gości cierpiących na celiakę. Byłam pewna, że smakiem bardzo odbiega od mojego ulubionego pieczywa. Moje zdziwienie było bardzo duże, gdyż chleb Energy naprawdę smakował pysznie! Z pewnością polecę go swoim bliskim!”
Maria 54 lata

„Długo szukałam mieszanki, która sprosta moim preferencjom smakowym. Chleb Energy naprawdę mi smakuje, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Od dziś zajadam się pieczywem, a moja nietolerancja na gluten wcale na tym nie cierpi. Polecam!”
Krystyna 60 lat

Dodaj komentarz