1. Chleb bezglutenowy Aztec – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Aztec

Nietolerancja glutenu to grupa zaburzonego wchłaniania wywołany genetycznie uwarunkowaną, nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten zawarty w produkcie. Typowym powodem nietolerancji glutenu są kłopoty trawienne po spożyciu produktu zawierającego gluten. Czy zatem osoby z nietolerancją skazane są na odmawianie z ulubionych posiłków Niekoniecznie?. Można znaleźć na rynku niezawodne zamienniki, a nawet mieszanki do wypieków, by delektować się smakiem pieczywa. Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego życia bez chleba w sposobie odżywiania się.
Dziś chcę pokazać Ci właśnie taką mieszankę do wypieku pieczywa bezglutenowego.

Bochenek Aztec to pieczywo bez zawartości soi, laktozy, składników poddanych promieniowaniu jonizującemu, oleju palmowego, wolny od alergenów. Nie posiada barwników, aromatów i konserwantów. Głównym składnikiem chleba Aztec jest mąka nopal Mexico – pełnowartościowa mąka z opuncji figowej.

Skład chleba bezglutenowego Aztec:

• skrobia ziemniaczana
• skrobia modyfikowana z tapioki
• mielone ziarna słonecznika łuskanego
• mąka z opuncji figowej nopal
• dekstroza
• sól
• guma guar (zagęszczacz)
• lecytyna słonecznikowa (emulgator)
• mielony kminek
• kwas askorbinowy (polepszacz)
• kwas cytrynowy (regulator kwasowości)

Chleb Aztec nie posiada zbóż zawierających gluten (pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu i kamutu), oraz pochodzących od nich produktów. Nie posiada też orzechów, jaj, skorupiaków, ryb oraz pochodzących od nich produktów. Jest całkowicie pewny dla osób z celiaką oraz nietolerancją na gluten.

Sposób przygotowania chleba Aztec:

Mieszanka do wypieku chleba Aztec to 500g proszek, który należy delikatnie wymieszać przed otwarciem torebki. Następnie zawartość wysypujemy do żaroodpornego naczynia, dodajemy 5 g suchych drożdży, 340 ml letniej wody, mieszamy całość ok. 10 minut za pomocą rąk lub miksera na wolnych obrotach, aż do powstania jednolitej masy. Wszystko wstawiamy do rozgrzanego do 35 – 40 stopni pieca i pozwalamy mieszance rosnąć w tych warunkach przez 20 minut. Następnie wyjmujemy mieszankę, delikatnie mieszamy oraz formujemy z niej bułeczki, lub wlewamy do formy na chleb. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 60 minut, a po odstaniu pieczemy w 200 stopniach w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie nasz pieczywo jest gotowe.
Chlebek wychodzi chrupiący i pyszny. Jest prosty w przygotowaniu oraz bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu. Jeśli raz go przygotujesz, to obiecuję, że będziesz do niego wracać.

Chleb Aztec opinie:

„Najtrudniej było mi zrezygnować z chleba. Wszędzie słyszałem, że nie mogę, bo mąka to mój wróg przy nietolerancji na gluten. Jakież było moje zaskoczenie, gdy małżonka do kolacji podała mi kromkę chleba. Pysznego chleba! Dowiedziałem się, że specjalnie go dla mnie upiekła ze specjalnej bezglutenowej mieszanki. Zjadłem ze smakiem, a żonę chwaliłem po wszystkich znajomych!”
Jan 49 lat

„Odważyłam się zmierzyć się upieczeniem własnego bezglutenowego chleba, wybierając mieszankę Aztec. Nie dość, że wszystko poszło mi sprawnie oraz błyskawicznie, to smak chleba zachwycił wszystkich domowników. Polecam gorąco!”
Anna 37 lat

Dodaj komentarz